Fast eller løs krok – ja takk begge deler!

Det å miste fisk er aldri morsomt, særlig ikke det å miste stor fisk kommer særlig høyt opp på min «bucket-list» men det er en del av gamet og det holder drømmen i live. Det som kanskje er positivt er at man får en udødelig laksehistorie der laksen vil ta med seg faktisk vekt og størrelse ned i dypet men du selv kan «juge» om DEN store som du mista. Uansett så ønsker vi å gjøre alt for å miste færrest mulig laks i løpet av sesongen og det er ingen tvil om at kroken har mye å si her. Skal ikke gå inn på hvilken krok man bør bruke for det er et «minefelt» men jeg tenkte å dele noen tanker rundt temaet; løs eller fast krok bak tubefluen.

Selv var jeg ganske så rigid og bestemt på at mine kroker skulle sitte fast i tuben. Hadde vel ingen vitenskap bak dette annet enn at det var det som gav meg trygghet om at dersom jeg skulle være så heldig å få en laks til å ta så var i hvert fall kroken på rett sted!  (Gitt at laksen kom bakfra?) Jeg sverget til dette svært lenge, bandt jeg på metall så skulle det være en styreslange, gikk denne i stykker under fiske måtte fluen byttes eller ny styreslange monteres.

Som sagt hadde jeg ikke noe fakta bak dette og jeg var fullt klar over at veldig mange fisket med løs krok men det var som med mye annet i laksefiske – det ble en greie, jeg hadde trua på det og da ble det sånn. Å fiske med et snev av mistillit til utstyr funker ikke.  Det som var mitt vendepunkt var noen dager på tur med et ikon av en laksefisker og dertil hørende introduksjon av et fluekonsept som krevde løs krok.

Det var kjærlighet ved første blikk når jeg så disse fluene og da var det ingen vei tilbake for min del og i etter tid har jeg ikke angret. En digresjon er at jeg fikk så trua på disse fluene at jeg bandt om hele boksen min til denne typen fluer (samme mønster – annet konsept) og bestemte meg for at det kun skulle fiskes med disse i hele 17 sesongen – spennende og det ble ikke en nedtur.

Uansett det var ikke bare bare å starte opp med løs krok, tvilen var der men en annen ting jeg tok med fra dagene med Rune var bruken av små tuber han tredde over knute og krok som gjorde møtet mellom krok og flue mer harmonisk – han hadde laget de selv men var litt diffus på hva han brukte som materiale. En kompis hadde også funnet noen tuber beregnet for dette men de var like sjeldne å oppdrive som gull så søket etter en løsning var i gang.

Ikke at det tok så lang tid, produktet fantes og hadde vært på markedet lenge og det het «Swing-Tube» og det er et lite selskap som heter PropellerFly. Det er  små hylser med en avrundet spiss tupp der krok og knute passer perfekt. Den spisse enden gir en «snug» fit på bottle men også på smeltede innertuber. Kroken blir hengene rett til en hver tid og jeg opplever ekstremt lite hekting i hår og tube med dette systemet.  De kommer selvfølgelig i flere farger som fint erstatter atraktoreffekten av en styreslange eller forlenget tube. Er også to størrelser for små og store kroker

Etter å ha fisket my med dette de siste sesongene er kanskje den største fordelen jeg ser at fluen går bedre i vannet. Spesielt større fluer som naturlig får en gangretning i vannet. (Bred vinge og fortynget kropp balanserer fluen i vannet hvis den får gå fritt) Med fast krok (spesielt når vi snakker større kroker) vil fort både krok og knute gjøre at fluen ikke går rett, eller slik det var tiltenkt. Med «Swing-Tube» så «sklir» fluen på fortommen og kan fritt snu seg i den retningen/stillingen som er tiltenkt. Det vil si at du slipper å tenke på om du skal ha to kroker opp og en ned eller omvent. Skal dobbelkroken peke opp eller ned? Det bare funker.

Så mitt tips til dere som ikke har testet disse er å teste dem –funker som fjell og det er sykt enkelt. Om laksen bryr seg vet jeg ikke men etter Frôdin sin «Masterclass» denne uken så var i hvert fall budskapet klart – jo mer perfekt drift du får med fluen jo større sjanser for suksess får du og min erfaring er at disse små hylsene gjør gangen på fluer med løs krok bedre og det i seg selv må jo være bra!

 

PS! Er dessverre få steder som selger disse her til lands men jeg vet Nordisk har dem og jeg vet Angler skal ta dem inn. Se linker under:

Nordisk Nettbutikk

PropellerFly Nettbutikk