Sage Method 12,6 #8 – For en stang!

IMG_3983Etter å ha konkludert med at min CTS Affinity SK 12,6 ble litt for «veik» sneik nervøsiteten seg over meg og det ble helt uungåelig å ikke ha en 12,6 i arsenalet som taklet store fluer, synkesnører og mer en enn flau bris – søket var i gang. Forum ble trålt, tester ble lest og øra stod på stilk når man hørte folk snakket om korte kraftige tohåndser. Har hatt en del Sage stenger og var/er en stor fan av TCX og «deathstaren» har lenge stått på lista men også denne er litt «veikere» enn det jeg var ute etter.

Etter mye jobb» stod det mellom to stenger for meg og det var Sage One 12,6 klasse 8 og Sage Method 12,6 klasse 8. Folks meninger var blandet, noen likte One’en best og de samme synes Method’en var litt for brutal. De som likte den «røde» broren til One mente ofte One’en var litt for snill. Altså en typisk fruktsalat av smak og behag. Mitt valg (litt tilfeldig da jeg kom over en brukt) falt på Method’en. For å si det med en gang så har jeg ikke fått testet One’en så denne «testen» setter ikke disse stengene opp i mot hverandre.

Ok, to steg tilbake, hva var det egentlig jeg var ute etter? Tidligere har jeg fisket mest i de store trønderelvene og gjerne på vald som krever litt kastelengde og ikke minst synkesnører. Til dette har alltid 14-15 fotere vært å foretrekke. De siste årene har jeg fisket i mindre elver på vestlandet og vald som ikke krever så mye lengde MEN kravet for synkeliner og større/tyngre fluer er fortsatt det samme. Det samme gjelder plass, mindre plass, mer snikfiske og fiske med forbyggninger i ryggen gjør at man ønsker å gå med noe kortere men som ikke går på akkord med det fiske du ønsker å utføre og til slutt; vind! Vi har mye vind i Norge og 30 gram med flyteklump funker rett og slett ikke når vinden pisker nedover elvedalen. Med disse kriteriene falt altså valget på Method’en.

FullSizeRenderOk, tilbake til stanga. Først kan jeg si noen ord om finishen. Vel, det er en Sage – jeg vil tørre å påstå at det ikke er et eneste merke (snakker nå om fabrikkproduserte stenger) som leverer en så nydelig finish som det Sage gjør. Surringer, lakking og hardware er top-notch. Korken er som vanlig kritthvitt bare som Sage klarer å få det til. Stangen kommer i en sort tøypose brodert med samme rødfarge som stangen. Stangrøret er like rødt og sexy som klingen. Helt enkelt er hele pakka «eye-candy»!

Ved første vift merker man at det er «punsh» i stanga men allikevel er det god bevegelse i «underlivet». Toppen er noe stivere enn det jeg er vant til med Sage og kanskje spesielt sammenlignet med de Sage one og Z-Axis jeg har testet. Allerede nå lovet dette godt for min del da jeg stortsett bruker dype raske stenger som CND og CTS SK. Det første snøret jeg satt på var et Nextcast Steelhead Finder Zone F/2 på 36 gram + tupp – poff, stanga responderte med en gang. jeg merket at den var vektet godt uten at den var overbelastet. Dette snøret er ganske kort og med tanke på praktisk fiske vil dette være et typisk setup. Comboen var veldig bra. Vanlig spey, snakeroll, snap-T og «rævva-kast» – alle gikk som en drøm. Kast på 25-30 meter var ikke noe problem

Når dette er sagt så kan alle stenger takle «flytesnører» så neste steg var å sette på noe mer bly i enden. Jeg satte da på et Guideline 3D I/2/4 på ca 13 meter og 36 gram. Vekten fungerte bra og stanga klarte fint å løfte dette. Selv når jeg virkelig lot snøre synke. For å virkelig sette den på prøve fistet jeg en 12mm bottle i enden av dette igjen. Det er klar man merker at det er tungt men stanga tålte det. Lovordene til «skagit yankeene» holdt vann: denne stanga kan vende alt fra spurv til skjærer. Kjørte også på med et Nextcast Salarfinder 3/5 i klasse 8/9 på 35 gram + tupp. Også dette funka bra, her snakker vi om et fullsynk snøre på nærmere 14 meter på en 12,6 fots stang. Mer krevende å kaste med men det gikk som bare det.

Som overskriften sier så er dette et fantastisk redskap. Nok kraft til det meste uten at det blir stivt og «kjeppete» kombinert med en Mercedes finnish gjør dette til en stang som vil bli brukt mye. Allsidighet betyr masse, det å kunne kaste en 15 meter lang flyteline 35 meter for så å fiske en synk 5 line på flom dagen etter er faktisk et kriterie som for meg blir viktigere og viktigere særlig hvis man fisker over lengre strekninger der det er klønete å gå med flere stenger. Kan anbefale denne på det sterkeste. Stanga kan kjpes for 6-7000 kroner på Nordisk og gutta lar dere helt sikkert teste før dere brenner noen feriepenger på denne superkjeppen.