Orkla – en elv for alle

mariusOrkla har for meg lenge vært og er fortsatt den prefererte elva å reise til når man har noen dager til overs. Først og fremst er det en nydelig flueelv og etter min mening perfekt størrelser. Den gir alle typer utfordringer som en fluefisker kan ønske seg. Det andre som alltid har gjort at det er enkelt å reise til Orkla er at det er enkelt å komme til. Det er flere åpne vald og de senere årene har Orklaguiden bragt elva inn i ”cyberspace” gjennom muligheten for å booke og betale på nett.

Jeg er sikker på at mange ”skyr” litt unna laksefiske på grunn av redsel for dyrt og vanskelig tilgjenglig fiske. Dette er nok en realitet i mange elver fortsatt men flere og flere tar i bruk nettet for booking og informasjon. Det jeg synes er unikt med Orklaguiden er at de på samme tid som de gjør fisket tilgjengelig ivaretar de både fisk og fiskers interesser gjennom å begrense antall stenger på de forskjellige valdene.

jonerikMye av grunnen til denne gode forvaltningen er nok den genuine interessen hos de som driver Orklaguiden. Med Jon Erik som frontfigur er det ikke tvil om at fiskernes interesse vil bli ivaretatt på best mulig måte. Jon Erik er nok en av de som bruker mest tid i Orkla av samtlige og vil med åra (om han ikke allerede er der) gå inn i elvedalens ”Hall of Fame”. Jeg setter stor pris på engasjementet til Jon Erik og servicen han yter og ikke minst fiskeskrønene vi deler langs bredden i løpet av sommeren.

Jeg er sikker på at hvis gutta bak Orklaguiden får det som de vil vil Orkla forbli folkeelva den alltid har vært i mange år fremover samtidig som fisket vil bli tilrettelagt for oss fluefiskere. Ikke meningen å undergrave andre fiskeformer men det er nok nærliggende å tro at kravene til kvoter og C&R fremtiden bringer med seg passer best til dagensfluefiskere men håper selvfølgelig at andre fiskeformer finner tilnærminger som underbygger et bærekraftig fiske slik at mangfoldet i elva forblir brett.

Anbefaller alle å ta turen til Orkla dersom man finner tid i sommeren. Slå på tråden til Jon Erik før avreise og få gode tips om de giftigste plassene og beste fluene!

 

Link til Orklaguiden